U sklopu priprema za osnivanje nove Lokalne akcijske skupine (LAG), Regionalna agencija DUNEA u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i jedinicama lokalne samouprave, organizira radionicu na kojoj će se potencijalnim budućim članovima predstaviti osnovne informacije o LAG-u, aktivnosti vezane uz formiranje novog LAG-a, te obveze i ciljevi članstva, a što je zaključak sastanka održanog u prostorijama Studentskog centra u Dubrovniku, 27. lipnja 2022. godine.

Stoga, ovim putem pozivaju se svi zainteresirani sudionici s područja Općine Župa dubrovačka  da se jave osobno ili putem e-maila najkasnije do 10. srpnja 2022. godine na adresu:

Općina Župa Dubrovačka, Vukovarska 48, Srebreno, 20207 Mlini (opcina@zupa-dubrovacka.hr).

Sukladno iskazanom interesu, sudionici će o mjestu i vremenu održavanja radionice biti pravodobno obaviješteni.

Na radnom sastanku su, uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA, sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Dubrovačko primorje i Općine Župa dubrovačka, odnosno jedinice lokalne samouprave koje će činiti  područje novog LAG-a.

Voditeljica LAG-a 5, Katarina Slejko, prisutnim je sudionicima predstavila primjere dobre prakse, projekte i aktivnosti LAG-a 5. LAG 5 osnovan je 2012. godine kao neprofitna udruga i obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave: Blato, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku, te se po uspješnosti ubraja u vodeće u Republici Hrvatskoj.

Lokalne akcijske grupe (LAG) su tijela Europske Unije namijenjena podršci razvoju ruralnih regija koje okupljaju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije. LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću lakog pristupanja novih zainteresiranih dionika. Prema usvojenoj strategiji objavljuju se natječaji za dodjelu sredstava, savjetuju se dionici, te se procjenjuju i biraju projekti koji će se financirati. Također, LAG se bavi i aktivnostima informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti. Cilj pokretanja LAG-a je aktivno uključivanje ruralnog stanovništva i promicanje novih ideja i aktivnosti, osim onih tradicijskih, što potiče održivi ruralni razvoj i stvara nove izvore dohodaka u ruralnim područjima.