KLAPA SUBRENUM

Priča o klapi Subrenum, kojoj ime potječe od starog naziva za Župu dubrovačku “sub brenum”, i njenim članovima istinskim promicateljima klapske pjesme, a samim time i kulturnih vrijednosti, započela je 1992.godine.

Prvi koraci klape začetnik su stvaranja jedne od glazbenih ikona narodne umjetnosti dubrovačkog kraja.
Predan rad koji se odražava u skladu zvuka, istančanom osjećaju za interpretaciju najzahtjevnijih oblika dalmatinske pjesme, rezultirao je mnogobrojnim nagradama i priznanjima, te ih svrstao na istaknuto mjesto u hrvatskoj klapskoj obitelji. Uz nastupe na mnogobrojnim svečanostima organiziranim na području Dubrovačko – neretvanske županije postali su nezaobilazan gost klapskih susreta u Blatu na Korčuli, Tučepima, Cavtatu, Kaštelima, Splitu i drugdje, koji pored kvalitetne interpretacije zahtijevaju i veliko ulaganje emocija prema klapskoj pjesmi, kao i prema njenim vjernim poklonicima.

Na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa prvi put nastupaju 1994.g., a od 1998. do 2000. redoviti su sudionik završnih večeri. Nakon dvije godine pauze ponovno se pojavljuju 2003. godine, kad s “Omiša” donose dvije nagrade, i to: drugu nagradu publike i treću nagradu stručnog ocjenivačkog suda, čime još jednom potvrđuju položaj u svijetu klapa. Na 38. Omišu 2004. godine, opet su uspješni i ponovo osvajaju treću nagradu stručnog ocjenivačkog suda.
Posljednjih godina povećavaju aktivnost, pa sve češće nastupaju diljem Hrvatske te gostuju u Bosni i Hercegovini, Sloveniji , Italiji, Belgiji i Austriji svugdje nadasve uspješno predstavljajući ljepotu izvorne dalmatinske i dubrovačke pjesme. U svibnju 2005. godine gostovali su u Sjedinjenim Američkim državama, te svojim nastupima uveličali Hrvatske kulturne dane u gradu Chicagu, Illinos.

1997. godine ovi su entuzijasti i zaljubljenici u dalmatinsku pjesmu odlučili u svoj repertoar dodati i instrumentalnu pratnju (mandolina, mandola, mandolončelo, gitara i kontrabas), te su na taj način nastavili njegovati tradiciju i karakteristične glazbene oblike dubrovačkog kraja, a time ujedno postižu i sve veću reputaciju u klapskom svijetu. Odličan prijem kod publike i sve veći ugled u klapskom svijetu rezultirali su učestalim nastupima na HRT-i u emisijama koje predstavljaju i promoviraju hrvatsku narodnu glazbu.
Prvi diskografski korak bilježe objavljivanjem CD-a «Župčice lijepa» u izdanju diskografske kuće Best music, dok je drugi album, naslovljen «Dubrovniče, stari grade», u izdanju iste diskografske kuće, zlatna kruna kojom je Subrenum obilježio i proslavio uspješan desetogodišnji rad.
Poklonom za 10. rođendan, ali i odličnim poticajem za nastavak vrlo aktivne i uspješne karijere, svakako možemo nazvati i osvojeno zlato na 13. Međunarodnom festivalu zborskog pjevanja održanom 5. travnja 2002.g. u Veroni.

Klapa Subrenum trenutno radi na svom trećem albumu, na kojem će se naći obrade poularnih pjesama dubrovačkih izvođača u aranžmanu i uz klavirsku pratnju voditelja klape Ivana Vlašića. Novi album će se objaviti u prvoj polovici 2007. godine, uz 15. obljetnicu postojanja i uspješnog rada klape.
Više podataka možete dobiti na službenim stranicama Klape Subrenum.

KUD MARKO MAROJICA

KUD «Marko Marojica» osnovano je 1976. godine da bi se sačuvali stari župski bali i svirka na tradicijskom narodnom glazbalu – lijerici i zaštitila vrlo vrijedna narodna nošnja ovog područja.
O osnutka do danas u Društvu djeluje više sekcija, a osnovu čini folklorna sekcija koja je do danas sačuvala 5 tradicijskih župskih plesova. / Župska polka, mazurka, dueta, čičak i poznata Župska poskočica/.

Društvo se istovremeno bavilo i obnovom i zaštitom, te izradom imitacija starinske župske muške i ženske narodne nošnje i nakita.U dosadašnjem radu imali su brojne nastupe u kojima su pokazali svoj entuzijazam i ljubav prema plesovima i narodnoj nošnji Župe dubrovačke, te zahvaljujući pok. gosp. Antunu Lisi, nasljedniku poznatog župskog lijeričara Nikole Lale – Linđa, koji je pored sviranja na nastupima i koncertima obučio mlađe naraštaje u sviranju tradicijskog instrumenta ovog područja – lijerice, Društvo uspješno prezentira Župu dubrovačku kako u našoj Županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu.

Kroz društvo se svih ovih godina osposobilo više generacija mladih plesača i lijeričara, koji i sada uspješno prenose svoje znanje i umijeće na mlađe naraštaje.
Vrijeme Domovinskog rata od 1991 – 1995. godine posebno je razdoblje u radu i djelovanje Društva. U to vrijeme članovi društva bili su prognanici u Dubrovniku, tako da su vježbe plesova i čuvanje narodne nošnje obavljali u prognaničkim sobama. Društvo je nastupilo na raznim smotrama folklora, predstavljajući Župu Dubrovačku i Dubrovačko-neretvansku Županiju. 1977. godine i 1983.godine Društvo je prezentiralo kulturne običaje našeg kraja na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. 1978 i 1985 godine Društvo je učestvovalo i predstavljalo naše područje na smotri folklora «Vinkovačke jeseni» u Vinkovcima 1979. godine Društvo je gostovalo u Njemačkoj na poziv turističkih agencija i uspješno prezentiralo naše područje. 1999 – 2005. godine Društvo je nastupalo na regionalnoj smotri folklora u Metkoviću « Na Neretvu mjesečina pala», te svojim izvanrednim nastupima bilo predloženo da zastupa Dubrovačko-neretvAnsku županiju na raznim smotrama folklora u Hrvatskoj.

Tijekom svoga djelovanja Društvo je uspješno prezentiralo Dubrovačko-neretvansku županiju na međužupanijskoj smotri folklora u Pitomači i Novoj Gradiški.
2000. godine Društvo je prezentiralo našu Županiju na smotri folklora «Vinkovačke jeseni» u Vinkovcima. Tom prilikom obnovljena je dugogodišnja suradnja sa KUD «Šokadija» iz Starih Mikanovaca , tako da se ta suradnja i dalje nastavila. Prilikom posjete navedenom KUD-u u 2005. godini društvo je prezentiralo plesove našeg kraja na smotri starogradskih pjesama i plesova u Đakovu, u Županiji Vukovarsko-srijemskoj. Osim toga Društvo je uspostavilo suradnju sa KUD Elizabeta» iz Jalžabeta, Županija Varaždinska i KUD «Grabovac» iz Baranje.
Svoj uspješan tridesetogodišnji rad KUD će obilježiti prezentacijom obnovljene ženske narodne nošnje – lanete koja se na ovom području nosila prije 1900-te godine
Pored nastupa i prenošenja plesova našeg područja na mlađe generacije, Društvo je aktivno sudjelovalo u prikupljanju i obnovi muške i ženske narodne nošnje ovoga kraja. Da bi zaštitili originalnu vrlo vrijednu mušku narodnu nošnju, Društvo je radilo na restauraciji i zaštiti narodne nošnje i izradi pojedinih dijelova imitacija iste.
Na manifestaciji «Lijepom našom» na kojoj je član Društva predstavljao Dubrovačko-neretvansku županiju na nivou svih županija u RH, Dubrovačko-neretvanska županija dobila je «Brončanu tkanicu» za očuvanje i restauraciju muške župske narodne nošnje.

Svoju djelatnost u 2005. godini Društvo je posebno intenziviralo u pripremi postavljanja stalnih i povremenih izložbi arheološke i etnografske građe u Zavičajnoj kući u Mandaljeni, čije se uređenje za stalne i povremene izložbe privelo kraju u 2005. godini.

Također, u okviru Društva aktivno djeluje tamburaški sastav u osnovnoj školi «Župa dubrovačka».
Konačno, tijekom ljetne sezone Društvo je nastupalo za turiste u organizaciji turističke zajednice Općine Župa dubrovačka, Turističke zajednice Grada Dubrovnika / ispred crkve Sv. Vlaha/, te raznih turističkih agencija na području Dubrovačko-neretvanske županije.