Nositelj protupožarnih aktivnosti na području općine Župa dubrovačka je Dobrovoljno vatrogasno društvo Župa dubrovačka. Društvo je osnovano 1986. godine i do rata bilo jedno od najboljih društava u ovom djelu Hrvatske. Prilikom napada na ovaj kraj 1991. godine Društvo je ostalo bez svega, dom mladeži koji je korišten za rad sa cjelokupnom vatrogasnom opremom izgorio je, vozila su potpuno uništena, a rad je gotovo ugašen.Iako u prognanstvu članovi DVD Župa dubrovačka bili su aktivni pomažući Civilnoj zaštiti u zbrinjavanju stanovništva i prijevozu pitke vode u okruženom i blokiranom Dubrovniku.

U poratnim godinama, iako bez ičega, rad Društva je obnovljen. DVD danas u svom sastavu ima ustrojenu vatrogasnu postrojbu, zadovoljavajuću vatrogasnu opremu i 6 vozila. Pristupilo se izgradnji vatrogasnog doma koji je započet još 1989. godine, te uređenju poligona za vatrogasne vježbe. U ove projekte uložena su velika financijska sredstva. Vatrogasni dom površine 500 metara kvadratnih je završen i opremljen.

Lokalna sredina -općina Župa dubrovačka, uglavnom sama i jedina ulaže u ovo Društvo.
U Društvu je danas aktivno 155 članova svih uzrasta, a njih 95 ima diplomu dobrovoljnog vatrogasca.
U Društvu aktivno djeluju dvije sekcije i to tamburaška i sekcija malog nogometa. DVD Župa dubrovačka sudjeluje i na svim vatrogasnim natjecanjima u županiji Dubrovačko neretvanskom, a sudionici smo i dva državna natjecanja u Puli 2002. godine sa jednom ekipom i Osijeku – Đakovu 2004. godine sa 4 ekipe.

Svake godine u mjesecu svibnju Društvo aktivno radi na obilježavanju Mjeseca zaštite od požara edukativno djelujući u osnovnoj školi Župa dubrovačka i dječjem vrtiću. Također pomažemo Turističkoj zajednici u pripremi turističke sezone kroz čišćenje okoliša, održavanje nasada i sl.
Članovi Društva su uključeni u sva društvena zbivanja svoje općine, pa tako zastupaju općinu i Društvo u suradnji sa OSCE-a i The EastWest Institute na aktivnostima razminiranja i u prekograničnoj suradnji sa susjednom državom Bosnom i Hercegovinom.

Svjesni potreba koje nameće svakodnevnica i stvarnih mogućnosti gospodarstva sa minimumom opreme i sredstava postižemo maksimalne rezultate. Sve to zahvaljujući u prvom redu entuzijazmu i zalaganju svojih članova. Takav rad je u ovom djelu naše domovine i prepoznat, te je Društvo 2002. godine nagrađeno nagradom Županije Dubrovačko – neretvanske za iznimna postignuća.